28 Aralık 2024 Cumartesi

Mikroservis Yazı Serisi 16 - Monitoring

     Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

    Mikroservis serimizin son yazısı olan on altıncı yazımıza geldik. Bugünkü konumuz monitoring. Bir problem ile karşılaştığımızda, hatta bazen karşılaşmadan bizi yönlendirecek/uyaracak sistemlerin olması çok önemlidir. Canlı çalışan sistemlerin 7/24 ayakta olması gereken durumlarda bu konu daha da öne çıkmakta ve uykusuz gecelerin sayısını oldukça azaltmaktadır diye düşünüyorum :) Hazırsak başlayalım.

27 Aralık 2024 Cuma

Mikroservis Yazı Serisi 15 - Service Registry & Discovery

     Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

    Serinin on beşinci yazısında servislerin birbiriyle iletişim kurarken dinamik bir şekilde bunu yapmanın yoluna değineceğiz. Monolit projelerde böyle bir ihtiyaç genel itibariyle bulunmazken, mikroservis sistemlerde servislerin çokluğu nedeniyle önümüze çıkmaktadır. Hazırsak başlayalım.

Mikroservis Yazı Serisi 14 - Configuration Management

     Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

    Serinin on dördüncü yazısında mikroservis sistemlerin ayar yönetimi kısmına odaklanıyor olacağız. Sistemlerin dayanıklı, ölçeklenebilir ve bağımsız olarak dağıtılabilmesi için gerekli ayarların nasıl tutulması gerektiği konusuna değineceğiz. Bunun için ne gibi yöntemler mevcut, kullanılan araçlar nelerdir gibi bazı sorulara da cevap arayacağız. Hazırsak başlayalım.

Mikroservis Yazı Serisi 13 - Deployment Automation

    Selamün Aleyküm Arkadaşlar, 

    Serinin on üçüncü yazısında otomatik deployment süreçlerinden bahsetmeye çalışacağız. Önceki yazıda da bu konuya ufaktan değinmiştik. Şimdi ise daha detaylı bakmayı deneyeceğiz. Monolit yapıda olursa güzel olur dediğimiz yapı, mikroservislerde bu süreç zorunluluk haline geliyor. Mikroservis mimarisinin amaçlarından biri de gün içinde sık sık ve küçük deploy'lar yapabilmektir. Bunu yapmanın yolu da buradan geçmektedir. Hazırsak başlayalım.

Mikroservis Yazı Serisi 12 - Cloud Based Infrastructure

    Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

    Serinin on ikinci yazısında bulut tabanlı altyapıları konuşuyor olacağız. Bu yazıyla birlikte biraz daha devops konuları hakkında konuşmaya başlıyor olacağız. Mikroservis sistemlerde platform ekibiniz olmadan bu işlerle uğraşmak çok zor olabilir. Monolit yapılarda bu işleri nasıl yapıyorduk da neden şimdi böyle bir ihtiyacımız var? Hazırsanız cevap bulmaya çalışalım.

Mikroservis Yazı Serisi 11 - Centralized Logging

    Selamün Aleyküm Arkadaşlar, 

    Serinin on birinci yazısında loglama konusunu ele alacağız. Loglama küçümsediğimiz ama başımız belaya girdiğinde kıymetini anlamaya başladığımız can simidi bir konu. Monolit sistemlerde de önemlidir ancak log yazılması, logu takip etmesi ve gerektiğinde debug (iyi developer debug yapar, daha iyi developer log okur) yapması daha kolaydır. Ancak sistem büyüdükçe bu işlemi yapmak dahi bir soruna dönüşebiliyor. Özellikle servisler arası istekler gidip geliyorsa bunu takip etmek daha da zorlaşıyor. Bunlar için ne gibi çözümler var merak ediyorsak buyurun başlayalım.

26 Aralık 2024 Perşembe

Mikroservis Yazı Serisi 10 - Documenting Contracts

     Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

    Serinin onuncu yazısında dokümantasyon konusunu ve uri tasarımını ele alacağız. Diğer konulara oranla az önemli gibi gözükse de büyüyen projelerde bu konu beklediğimizden çok daha önemli hale gelmektedir. Özellikle farklı takımların sürekli senkron veya asenkron bir iletişimle sürdürmesi yerine bu konuya eğilmek çok daha kıymetli olacaktır. Ayrıca sonradan projelere katılacak olan arkadaşlara da can simidi olabilir. Hazırsak başlayalım.

Mikroservis Yazı Serisi 9 - Backward Compatibility

     Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

     Serinin dokuzuncu yazısında Backward Compatibility (geriye uyumluluk) konusuna bakıyor olacağız. Geriye uyumluluk sadece mikroservislerde değil, monolit yapılarda da önemli bir yere sahip bir kavramdır. Dış servisler veya sistemler tarafından kullanılan uçlarımızda bir değişiklik yaptığımızda önceki halini bozmayacak bir şekilde geliştirilmesi gerekiyor. Hazırsak başlayalım.

Mikroservis Yazı Serisi 8 - Resiliency

     Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

    Serinin sekizinci yazısına hoşgeldiniz. Önceki yazılarımızda şimdiye kadar genel itibariyle veri üzerine daha çok yoğunlaştık, ancak bu yazımızda herhangi bir sebepten dolayı cevap vermeyen servislerle ilgili ne yapabileceğimizi konuşacağız. Bu kavrama dayanıklılık (resiliency) diyoruz. Peki sistemlerin dayanıklı olabilmesi için neler yapabiliriz? Hazırsak başlayalım.

Mikroservis Yazı Serisi 7 - Arch Api-based

    Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

    Serinin yedinci yazısında API tabanlı mimariyi ele alıyor olacağız. Önceki yazılarda asenkron iletişimden, veri tutarlığının zorluğundan, ayrı veri tabanlarının kullanılmasından ve burada ortaya çıkan problemlerde ve hangi durumlarda hangi yapıların kullanılması daha uygun olur gibi konulardan bahsetmiştik. Bugün ise sırada asenkron iletişimde API tabanlı iletişim var. Çeşitleri nelerdir, hangi durumalarda hangisi kullanılır, ne gibi avantaj ve dezavatajları vardır gibi konulara değinmeye çalışacağız. Hazırsak başlayalım.

25 Aralık 2024 Çarşamba

Mikroservis Yazı Serisi 6 - Separated Databases

     Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

    Bugün mikroservis yapılarda her servisin kendine ait veri tabanın olması konusunu ele alacağız. Bununla birlikte genel olarak veri tabanı seçimleri, veri senkronizasyonu ve çoklaması, ayrı veri tabanlarını yönetmedeki zorluklar ve bunlara yönelik çözümler hakkında konuşmaya çalışacağız. Hazırsak başlayalım.

Mikroservis Yazı Serisi 5 - Centralizing Access

     Selamün Aleyküm Arkadaşlar,
    Serinin beşinci yazısı olan merkezi erişim konusuna başlıyoruz. Burada ele alacağımız 3 kavram olan gateway, reverse proxy, load balancer konuları olacak. Hepsi gelen trafiği ilk karşılayıp gerekli servislere yönlendiren yapılar olmasına rağmen birbirlerinden farklılaştığı noktalar mevcut. Ayrıca böyle bir kurgunun ne gibi bir işlevi var, ne tür avantajlar sağlar, hangi işlemleri burada yapmalıyız gibi konulara da değinmeye çalışacağız. Hazırsak başlayalım.

Mikroservis Yazı Serisi 4 - Achieving Data Consistency

     Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

    Serinin dördüncü yazısında, dananın kuyruğunun koptuğu bir konuyu ele alacağız: Veri tutarlığı. Önce bu konu neden önemli, sağlanmadığında ne gibi problemler yaşanabilir, ardından monolit yapılarda bunu nasıl sağlıyoruz ve son olarak da mikroservislerde ne gibi zorluklar yaşanıyor ve buna sunulan çözümler nelerdir gibi konulara değinmeye çalışacağız. Hazırsak başlayalım.

Mikroservis Yazı Serisi 3 - Composing Microservice

     Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

    Mikroservis serimizin üçüncü yazısı olan "composing microservice" konusunu ele alacağız. Birden çok servisten gelen cevapları toplayarak yanıt olarak istemciye (client) geri döner. Mikroservisin bağımsızlık ilkesine ters olsa da iş modelinin isterlerine göre kaçınılmaz olabiliyor. Bu durum, genel tasarıma zarar verebileceğinden burayı tasarlamak ilerideki birbirine bağımlı servislerin oluşmasına engel olmak açısından çok önemlidir. Hazırsak detaylarına inelim.

24 Aralık 2024 Salı

Mikroservis Yazı Serisi 2 - Async Messaging

     Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

    Serinin ikinci yazısında asenkron iletişimi ele alacağız. Servisler arası iletişimde temelde iki yöntem var. Bu yöntemlerden biri senkron (rest api, grpc) ve diğeri asenkron olarak ele alabiliriz. Birbirilerine göre avantaj ve dezavantajları olsa da servislerin birbirine olan bağımlılıkları en aza indirgemek için asenkron iletişim bu işin temel parçalarından biri haline geliyor. Hazırsak başlayalım.

Mikroservis Yazı Serisi 1 - Bounded Context

     Selamün Aleyküm Arkadaşlar,
     Seriye özetle başlasak da gerçek manada serinin ilk yazısı. Özette de belirttiğimiz gibi bu işin kalbi bana göre sınırları doğru çizebilmek. Sınırları doğru ve net belirlediğimizde geriye kalan işler kolaylaşacaktır. Monolit yapılarda veritabanı tasarımının projedeki en önemli kısım olduğunu düşündüm hep. İyi bir veri tabanı iyi bir backend yazılımına, o da iyi bir arayüze ve günün sonunda iyi bir uygulama vesile olur. Mikroservis mimarisinde ise aynı şeyi "bounded context" için düşünüyorum. Hazırsak başlayalım. 

17 Aralık 2024 Salı

Mikroservis Yazı Serisi: Index[0]

     Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

    Çok uzun süredir notlarımda olan ve hep yazmak istediğim bir seriye Allah'ın izniyle başlıyorum. Yıllar önce yanlış hatırlamıyorsam Koç sistemin bir videosunda not aldığım 16 başlığı 16 ayrı yazı olarak ele alıyorum. Böyle düşününce gerçekten zor bir hedef gibi görünüyor, ancak birincisine niyet edip başlarsak inşaAllah gerisi de gelir diye düşünüyorum..

8 Aralık 2024 Pazar

Tecrübe mi Zor Tecrübesizlik mi?

     Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

    Son dönemde yakın çevremdeki birçok arkadaşım iş arayışına girdi. Bazıları hızlıca iş bulurken bazılarının iş arayış süreci biraz daha uzun sürdü. Tabii ki herkesin beklentisi tecrübesi çalıştığı alan farklılıklar gösteriyor ancak bu süreçteki gözlemlerimi aktarmak istiyorum. Hazırsak başlayalım.

5 Aralık 2024 Perşembe

Developer Mülakat Soruları - 4 - Patterns & Principles

    Selamün Aleyküm Arkadaşlar,
    Bildiğiniz gibi developer mülakat sorularında daha önce 3 yazı toparlamıştık. Birinci ve ikincisinde
yazılım ile ilgili sorular var iken, üçüncüsünde veri tabanı ve mikroservis mimarisiyle ilgili sorular vardı.
Şimdi ise yazılımdaki tasarım şablonları ve prensiplerini toparlayarak dördüncü yazımıza başlıyoruz.
Çok uzun süredir toplamış olduğum notları toparluyorum, bazılarını nereden buldum, nereden not aldım/
kopyaladım hatırlamıyorum, üzerinden geçip güzel bir şekilde toparlama çalıştım. Hem kendime hem
okuyanlara faydalı olur inşaAllah. Bir duanızı alırım :) Hazırsak başlayalım

26 Kasım 2024 Salı

Nerede ve Ne Zaman ValueTask?

     Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

    Uzun süredir teknik konularla ilgili çok yazamıyordum. İnsanın zikri ne ise fikri de o olurmuş. O yüzden de dolayı maalesef bu tarz konulara biraz ara verdiğimizi fark ettim. Konu güzel ve hala güncelliğini koruduğunu düşündüğüm bir konu. Sahneye çıkalı çok olsa da kullanılmasıyla ilgili neden ve nerede kullanılıp kullanılmadığını bence birçoğumuzun atladığı bir konu olduğunu düşünüyorum. Bu yönüyle biraz "record" yapıları andırıyor. Daha önceden de araştırmıştım, ancak projede kullanırken karşılaştığım bir uyarı sonrası bu konuda daha da derine inmem gerektiğini hissedince olanlar oldu :) Hazırsak başlayalım.

21 Kasım 2024 Perşembe

Kendi Adaletimi Sağlarım!...

     Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

    Son birkaç yazımızda şirketler ve tutumlarına dair olumsuz bazı durumlardan bahsediyorum. Kendi açımızdan baktığımızda haklı olduğumuz durumlar elbette mevcut lakin ne kadar haklı da olsak yerine getirmemiz gereken sorumluluklarımız var. Haklı iken haksız duruma düşmemek gerek, kazandığımız paraya Allah muhafaza şüpheyi karıştırmamak lazım diye düşünüyorum. Neden diyorsanız buyurun başlayalım.

19 Kasım 2024 Salı

Socket Programlama ve GCP'deki Problemler

    Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

    Bugün aslında uzun süre önce karşılaştığımız ama bir türlü yazıya dökemediğim bir problemden bahsediyor olacağım. Daha önce AWS'den GCP'ye geçişteki sancılardan bahsetmiştim. Yine benzer bir konu ancak bu seferki konumuz websocket ile imtihanımız. Bu imtihan gerçekten çok yıpratıcı oldu çünkü sitemin kalbinin attığı yerde timeout hatası almak gerçekten can sıkıcı bir olaydı (Bu arada meraklısına Amazon'da da socketlerle ilgili şöyle bir problem yaşamıştık.). Gelin birlikte ayrıntılarına bakalım.

17 Kasım 2024 Pazar

Hemen Bir İşe Girmeli Miyim?

    Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

    Hepimizin takdiridir ki belirli dönemlerde işsiz kalmak özellikle de şu ülke ekonomisinde oldukça zor ve yıpratıcı bir konu. Özellikle kariyerlerinin başlarında olan arkadaşlar için çok daha zordur. İlanlar hep tecrübelileri istiyor biz nerede ve nasıl tecrübe kazanacağız soruları da ardından gelir. Birçokları gibi ben de zamanında benzer stresleri yaşamıştım, ama yıllar geçtikçe insan bazı şeyleri daha iyi anlıyor. Bu iş aradığımız süreç aslında kendimizi en iyi geliştirdiğimiz dönem olduğunu hiç düşündünüz mü? Bu konuyla ilgili hem kendimden hem de arkadaşlarımdan dinlediğim bazı notları paylaşmak isterim. Hazırsak başlayalım.

11 Kasım 2024 Pazartesi

Yapmak Zor, Yıkmak Gerçekten de Kolaymış...

     Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

     Son dönemlerde birçoğumuzun duyduğu üzere işten çıkarmalar, şirketlerin küçülmeleri gırla gidiyor. Diğer sektörlerde de durumlar benzer midir bilemiyorum ama yazılım şirketlerinde olumsuz haberler yakından takip etmeye devam ediyoruz maalesef. Duymadıklarımız da muhtemelen duyduklarımızdan fazladır. Allah sonumuzu hayır etsin. Biz de bu olaydan nasibimizi aldık, tırnaklarımızla kazıyarak meydana 6-8 ay civarında topladığımız ekibimizi 1-2 ay içinde kaybettik. Hazırsak benim için duygusal olan ufak bir yolculuğa çıkmaya ne derseniz? Hazırsak başlayalım.

15 Eylül 2024 Pazar

Yazılımcı Çıkarmaya Nereden Başlamalı?

     Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

    Bugün maalesef biraz acımsı bir olay olan işten çıkma / çıkarılmaya dair bazı düşüncelerimizi paylaşmak istiyoruz. Her ne kadar üzücü bir olay da olsa güzel bakıldığında bunun da kendine göre avantajları olabilir. Şairin de dediği gibi "ayrılıklar da sevdaya dahil" diyerek yazımıza başlayalım. 

19 Ağustos 2024 Pazartesi

Yazılım ve Yazılımcı Yaması

    Selamün Aleyküm Arkadaşlar,
    İnsanın zikri ne ise fikri de o olurmuş derler ya, bizim de bu aralar işler çok  yolunda olmadığından yazılar biraz daha sancılı konular etrafında dönüyor. Bu konulardan biri de ortaya çıkan yaprak dökümü sonrası oluşan boşlukların içerideki ekiplerden doldurulmaya çalışması ve ortaya çıkan bazı durumları ele alacağız. Hazırsak başlayalım.

17 Ağustos 2024 Cumartesi

Developer Mülakat Soruları - 3 - Database & Microservice

     S.A. Arkadaşlar,

    Bildğiniz gibi bir yazılımcıdan artık sadece kodu yazması ve arkasına yaslanması beklenmiyor. Bunun yanında farklı beklentiler de oluşuyor. Bu yüzden bu sefer de veritabanı (kapsamda hep vardı aslında ama kapsamı genişledi) ve mikroservis ile ilgili mülakat sorularını toparlamaya çalıştık. Biliyorum ki bu konu çok geniş ama çok derinlerine girmeden böyle bir toparlamanın faydalı olabileceğini düşündük, umarım öyle de olur. Hazırsak başlayalım.

15 Ağustos 2024 Perşembe

Herkes Giderken, Kalmak ...

     S.A. Arkadaşlar,

    Zor bir konu, zor bir yazı... Benim için düşünmesi de yazması da zor, karar vermesi daha da zor bir  konu. Bir şirketin ilk çalışanlardan biriyseniz ve şirket gözünün önünde büyüyor iken her şey çok güzel görünüyor, ancak işler istenildiği gibi gitmediği ve arkadaşlarınızın teker teker gittiği bir ortamda gitmek mi zor olan kalmak mı? Nedense pes edip gitmeyi kendime yediremiyorum (yeterince profesyonel olmadığımı zaten burada söylemiştim).

Takım Lideri Kod Yazmayı Mı Unuttu?

     S.A. Arkadaşlar,

    İddialı bir başlık ile giriş yapıyorum, amacım iddialı giriş yapmak değil aslında ama son dönemlerde rahatsız olduğum bir konuyu ele almak istiyorum. Bu pencereden böyle görünen bir şey karşıdan farklı görünebilir o yüzden her zamanki gibi yorumlarınızı bekleriz. Hazırsak başlayalım.

22 Haziran 2024 Cumartesi

Bir Şirkette Sular Ne Zaman Kaynamaya Başlar? (Aynı İş Yerinde Kaç Yıl Çalışmalı?)

    Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

    Bugün aslında iki ayrı başlık altında ele almayı düşündüğüm konuları tek başlık altında birleştirmeye karar verdim. Bunlar "Bir şirkette suların ne zaman kaynamaya başlar" ve "Aynı iş yerinde kaç yıl çalışmalı" gibi iki soruyu konuşmaya çalışacağız. Konular birbiriyle ilişkili olduğu için ikisini birden cevaplamaya çalışmak daha iyi olabilir diye düşündüm. Hazırsak başlayalım.

20 Haziran 2024 Perşembe

Daha Çok Özellik, Daha Çok Teknik Borç

     Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

    Bugünkü yazımız sürekli gelen yeni özellik(feature) istekleriyle artan teknik borçların günün sonunda baş edilemez hale gelmesini konuşacağız. Hangi özellikler gerçekten elzem hangileri değil, bunların kararı nasıl verilmeli, öncesinde hangi çalışmalar yapılmalı ve var olan sisteme en iyi şekilde nasıl entegre edilmeli sorularının kendimizce cevaplarını arıyor olacağız. Hazırsak başlayalım.

3 Haziran 2024 Pazartesi

Yöneticin Teknik Olarak Senden İyi mi Olmalı?

     Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

    Eskiden yanılgıya düştüğüm bir konuyu müsadenizle sizle paylaşmak istiyorum. Birlikte çalıştığın takım liderin, yöneticin veya artık üstündeki kişi kim ise senden daha iyi olmalı diye düşünüyordum, benim hayatımda genelde, belki de hep böyle oldu açıkçası. Birçoğundan çok şeyler öğrendim, fakat bu hep böyle mi olmalıydı? Aksi olsa ne olurdu diye düşünüyorsanız buyurun ayrıntılara geçelim.

26 Mayıs 2024 Pazar

Kod Yazmak mı Problem Çözmek mi?

    Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

    Bugün biraz beyin fırtınası yapmak istiyorum. Sesli olarak düşünmek de diyebiliriz. Konu, bir geliştirici olarak kod yazmanın mı yoksa problem çözmenin mi daha çok bizleri geliştirdiği ile ilgili olacak. Konu geniş, nereye çeksen gidilecek cinsten. Sizlerin de bu konudaki düşüncelerinizi dinlemek isterim. Hazırsak başlayalım.

Gidenin Yeri Dolar mı?

     Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

     Bugün farklı kurumlarda, bazen futbol takımlarında bazen başka başka yerlerde kariyerine başka bir yön vermeye karar vermiş insanları ve onların çalıştıkları yerlerdeki öneminden ve son olarak da o pozisyonların dolup dolmadığına naçizane bakmaya çalışacağız. Hazırsak başlayalım.

1 Mayıs 2024 Çarşamba

Ucuza Emekçi Çalıştırmak

     S.A. Arkadaşlar,

    Bugün 1 Mayıs. Herkesin emekçi bayramı kutlu olsun. Uzun süredir notlarım arasında bulunan "ucuza yazılım tasarlamak" notumdan güne uygun bir başlık ortaya koydum. Ucuza emekçi/işçi çalıştırmak üzerine en azından yazılım sektöründe ne gibi şeylere sebebiyet veriyor diye birkaç noktaya değinmek istiyoruz. Sizlerin de tecrübe ettiğiniz noktalar varsa okumak isteriz.

2 Nisan 2024 Salı

Sancılı Bir Geçis Hikayesi (AWS -> GCP)

     S.A. Arkadaşlar,

    Bugün size çok sancı çektiğimiz bir geçiş hikayesinden bahsetmek istiyorum. Amazon tarafında çalışan kısmi stabil ortamı Google ortamına taşımak ve burada çektiğimiz ve hala da çekiyor olduğumuz problemleri anlatmak istiyoruz. Ben devops'cu (platform olarak da kullandım yazı içerisinde) değilim, onların karşılaştıkları problemler muhtelemen çok daha fazladır, fakat yazılım tarafında karşılaşıp devops ekibi ile dirsek temasında bulunarak çözdüğümüz problemlerden bahsedeceğiz. Emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkürlerimi de borcumu bilirim. Hazırsak başlayalım.

21 Mart 2024 Perşembe

Kimle Pair Çalışmalı?

     S.A. Arkadaşlar,

     Son haftalarda canlıda meydana gelen problem için takım arkadaşım Ceyda ile birçok kez birlikte çalışıp hatanın sebebini bulmaya çalıştık. Kendisi benden yaşça oldukça genç olmasına rağmen kendisinden çok şeyler öğreniyorum. En son yukarıda bahsettiğim hatada yine güzel bir bakış açısıyla odağımızı farklı bir noktaya kaydırınca bu yazıyı yazmaya karar verdim. Hazırsak başlayalım.

20 Mart 2024 Çarşamba

Yeterince Profesyonel Miyim?

     S.A. Arkadaşlar,

    En son söyleyeceğim sözü en başta söyleyeyim, sanırım değilim. Peki olmak istiyor muyum, sanırım istemiyorum. Neden mi? Öyleyse başlayalım

12 Mart 2024 Salı

Tecrübe İnsanı Yavaşlatır Mı?

     S.A. Arkadaşlar,

    Bugün biraz dertli olarak bir konuyu ele alacağım. Olan problemi hala çözmüş değiliz, ancak sıcağı sıcağına bazı notlar paylaşmak istiyorum. Bazen olay bu kadar sıcak iken doğru sonuçlar çıkmayabilir, ama o andaki düşünce ve psikolojik durumu anlamak ve bunu daha iyi yönetebilmek adına belki güzel ipuçları içerebilir. Hazırsak başlayalım.

3 Mart 2024 Pazar

Ne İçin Çalışıyorum?

     S.A. Arkadaşlar,

    Gecenin ilerleyen saatlerine doğru ilerliyoruz. Böyle olunca da insan bazı şeyleri sorgulamıyor değil. Bu saatte ne mi yapıyorum, birkaç gün sonra gireceğim sistem dizayn mülakatına hazırlanıyorum (belki siz bu yazıyı okurken çoktan girmişimdir :). Bir yandan Filistin'deki zulüm diğer yandan 3 ayların içinde olmamız, ama benim teknik bir mülakata hazırlanıyor olmam...

27 Şubat 2024 Salı

Nano Ekipler

     S.A. Arkadaşlar,

    Bugün ekiplerin büyüklükleri ile ilgili bir konu hakkında yazmak istiyorum. Özellikle son yıllarda meşhur olan "squad" kavramı, ekipleri küçültüp daha hızlı yönetebilir, kendi içinde karar alıp hızlıca yoluna devam edebilir, başkasına bağımlı olmasın gibi sloganlarla yola çıktı ve bunu uygulayan birçok da şirket var, ama sanırım çoğu şeyin olduğu gibi bunun da suyunu çıkarmış olabiliriz. Hazırsak başlayalım.

25 Şubat 2024 Pazar

Yine Aynı Film: Sene Sonu Geyikleri

     S.A. Arkadaşlar,

    Geçen yılı oldukça verimli geçirmeme rağmen son dönemlerde çok kendimi zorlasam da nedense bir türlü bir yazı ortaya çıkmadı. Aslında aklıma birçok konu olmasına rağmen neden böyle olduğunu çözemedim neyse ki şimdi giriş yapabiliyorum, umarım devamı gelir. Bu yazının konusu malum yılbaşı olaylarından sonra (genelde benzer şeyler yaşanır :) şirketinizin size verdiği zam oranı sonrası bir arayış başlar, bu neticelenir genelde, şirket öncesinde ya belirli vaatler bulunmuştur ya da bulunacaktır (bazen zam oranını yükseltir) ama diğer tarafta da gerçekler duruyor. Bugün hassas olabilecek bir konuyu konuşabileceğiz. Hazırsanız buyurun.