8 Aralık 2024 Pazar

Tecrübe mi Zor Tecrübesizlik mi?

     Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

    Son dönemde yakın çevremdeki birçok arkadaşım iş arayışına girdi. Bazıları hızlıca iş bulurken bazılarının iş arayış süreci biraz daha uzun sürdü. Tabii ki herkesin beklentisi tecrübesi çalıştığı alan farklılıklar gösteriyor ancak bu süreçteki gözlemlerimi aktarmak istiyorum. Hazırsak başlayalım.

    Biraz eskilere giderek yazıya başlayalım. Birçok insan kariyerinin başında iş bulma sıkıntısı çekmiştir (çekmeyenler genelde öğrenci döneminde çalışanlar oluyordu, bunu eleştirenlere de rastladım, neyse bu başka bir konu). Ben de stresli dönemler geçirdim tabii ki. Özellikle İstanbul dışında yaşayan insanların arayışları çok daha stresli oluyordur diye düşünüyorum. Ne olacağı belirsiz bir iş görüşmesi için kalkıp İstanbul'a gidip elin boş, bir cevap alamadan geri dönmek insanı oldukça yıpratıyordu. Yaptığın masraflar da cabasıydı...

    Neyse ki o zor günler az da olsa geride kaldı, yani en azından ilk görüşmelerin online olması çok büyük rahatlık. Aynı şehirde bile olsak bir iş görüşmesine gitmek bile bazen stresli olurdu. Pandeminin getirdiği bir sürü olumsuz durumun yanında bazı böyle güzel durumlar da ortaya çıktı. Konumuza devam edelim.

    Muhtemelen farklı platformlarda denk geliyorsunuzdur. Tecrübesiz arkadaşların bazen isyanvari haykırışları... Bizler nerede tecrübe kazanacağız, birileri bizi işe almadan tecrübe kazanmamız mümkün değil diye. Kesinlikle haklılar. Bu, maalesef çift taraflı kısır bir döngü. İşverenlere sorsanız yetiştiriyoruz tam verim alacağız kaçıp gidiyorlar diyeceklerdir muhtemelen. İki ucu keskin bıçak misali...

    Şimdi konuyu alıp farklı bir yöne çevirelim. Nispeten daha genç iken bazen duyuyorduk. Tamam tecrübe az iken iş bulmak zor ama tecrübe çok iken iş bulmak da zorlaşabiliyor. Sebebi açıklandığında hak versek de yine de içimizden "hadi canım" da demiyor değildik. Yıllar geçiyor, belirli bir tecrübe seviyesine gelince bunu yavaş yavaş kendimiz de idrak ediyoruz.

    Son dönemlerdeki ilanlara baktığımda genelde 3-5 yıllık tecrübeli arkadaşlar aranıyor (maalesef hala yıl ve tecrübe konusunu aşmış değiliz, o da ayrı bir konu). Yani kabaca mid seviyede iş yapabilen arkadaşlar (ülkemizdeki senior kavramı da ayrı bir konu, ona da bir neyse deyip geçelim). Bunun tabii ki birçok sebebi vardır ama kabaca fiyat skalası, iş yapabilirlik diye düşünüyorum. Yani o dengeyi tutturmak birçok firma için mantıklı gözükebilir. Sonuçta böyle kritik dönemlerde kimsenin çöpe atacak bir kuruşu yok, olmamalı da...

    Yukarıda da bahsettiğim, kendi çevremdeki arkadaşlarımın iş arayışlarına baktığımda aslında buna daha yakından şahit oldum. Özellikle tecrübeli arkadaşlarımın hareket kabiliyetleri daha yavaş olurken, mid veya mid senior seviyesine yakın arkadaşların çok daha kısa sürelerde iş bulduklarına şahit olduk. Hatta bazı arkadaşların kısa sürede ikinci iş değişikliğine bile şahit oldum. Maalesef ki bu durum junior arkadaşlar için (özellikle 1-2 yıl tecrübesi olan) olumsuz olarak devam etmektedir. Hala bu süreçte arayışları devam eden arkadaşlarım da var. Başlığın da kendisi de buradan geliyor. Az ve çok tecrübenin de kendine göre zorluklar var.

    Junior olan arkadaşlar çok seçici davranmaz iken (özellikle İstanbul dışında olanların uzaktan iş fırsatları bulması gerçekten zor, bulundukları şehirlerde iş bulmaları maalesef daha da zor) tecrübeli olan arkadaşlar bu konuda nispeten daha seçici davranıyorlar. En azından bulunduğu koşulları daha da iyileştirme veya iş değiştirmeye değer bir durum oluşturmayı daha sabırlı veya tok bir şekilde yapabiliyor. Ancak her şeye rağmen değişen piyasa koşullarında hareket etmek sanırım onlar için de artık çok kolay değil.

    Bu durumun oluşmasında pandemide ortaya çıkan suni/hızlı büyüme veya dünya çapındaki ekonomik krizler ya da bazı şeylerin doğal doygunluğuna ulaşması diyebiliriz. Her ne diyorsak diyelim ortada olan gerçek, artık yazılımcıların eskisi kadar hızlı hareket etmelerinin çok mümkün olmadığı ve yeni düzende, aslında pandemi öncesine yakın ama hala daha iyi diye düşünüyorum, adapte olmaları gerekiyor. Özellikle o pandemideki şımarık hareketler artık tekrar yerine dinginliğe bıraktı. Ve sanki ibre tekrardan yazılımcılardan ik'lara doğru dönmüş gözüküyor (bu da ayrı bir konu olablir, iki tarafın da masum olmadığı noktalar maalesef var).

    Her şeye rağmen bu zorlu süreci avantaja çevirip kendimizi geliştirerek ilerletmek, sabırlı davranmak ve içimize sinecek doğru işlere odaklanmamız doğru olacaktır diye düşünüyorum. Bazen seçenekler istediğimiz gibi olmadığında da (madde manevi durumuza göre) daha iyi seçenekler buluncaya kadar bazı seçeneklere evet demek de çok yanlış olmayacaktır.

    Bu zorlu süreçlerde Allah herkesin yardımcısı olsun. Hem işveren hem de çalışanlar açısından süreçlerin dürüst bir şekilde ilerleyip neticelenmesi duasıyla.

    Yazıyı aşağıdaki hadis-i şerif ile bitirelim

"Kim bir şeyden ötürü sabrederse, Allah onun yerine daha hayırlısını verir."
(Sahih-i Buhari, Kitabu’l-Hac, 11)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder