26 Aralık 2024 Perşembe

Mikroservis Yazı Serisi 7 - Arch Api-based

    Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

    Serinin yedinci yazısında API tabanlı mimariyi ele alıyor olacağız. Önceki yazılarda asenkron iletişimden, veri tutarlığının zorluğundan, ayrı veri tabanlarının kullanılmasından ve burada ortaya çıkan problemlerde ve hangi durumlarda hangi yapıların kullanılması daha uygun olur gibi konulardan bahsetmiştik. Bugün ise sırada asenkron iletişimde API tabanlı iletişim var. Çeşitleri nelerdir, hangi durumalarda hangisi kullanılır, ne gibi avantaj ve dezavatajları vardır gibi konulara değinmeye çalışacağız. Hazırsak başlayalım.

    API tabanlı sistemler temel manada servislerin bağımsız olarak tasarlanıp gerektiği durumlarda birbirleriyle iletişimde olmayı hedefler. Bu bağımsızlık servis bazlı ölçeklenebilirlik (her servisin getirdiği yüke göre büyüp küçülmesi), bir servisin bir sorumluluğu olması (single responsibility), teknoloji seçimi gibi avantajlar sağlar. Önceki yazılarımızda bahsettiğimiz bu servislerin önüne de zorunlu olmasa da genel olarak bir API Gateway tarzında bir yapı kurulur. 

    Api tabanlı iletişim denilince aklımıza gelmesi gereken ilk üç yapı RESTful, gRPC ve GraphQL'dir. Şimdi de bu üç ypaıya kısaca bakalım.

    RESTful API, HTTP protokolü üzerinden çalışan, web servislerde sıkça kullanılan hepimizin aşi olduğu JSON tabanlı bir yapıdır. HTTP protokolünde PUT, POST, GET gibi çeşitli metodları var. Kendine has belirli standartları vardır. Anlaşılması ve kullanılması kolay, herkesin hayatında yer alan, tüm dillerle entegre çalışabildiği için nerdeyse standart haline gelmiştir. Nesneler büyüdüğünde JSON yapılı olmasından kaynaklı hem gereksiz veriler gelebilir hem de sisteme ek bir yük oluşturabilir.

    gRPC, Google tarafından geliştirilmiş, hızlı ve tip güvenli bir yapı sağlar. Protobuf denilen bir yapı kullanır. Bu da JSON yapısına göre çok daha hızlı çalışır. Bu veriler ise JSON dosyalarında değil de proto dosyalarında saklanır. Öğrenmesi ve kavraması RESTful'a göre biraz daha zordur, dosya okuması da JSON'a göre biraz daha zordur.

    GraphQL, Facebook tarafından geliştirilen ve RESTful'a alternatif olarak sunulmuştur. RESTful'da sunucunun döndüğü yapı sabit iken GraphQL'de ihtiyaca göre değişir. RESTful'da her istek için ayrı bir endpoint tasarlanırken, GraphQL'de ise tek endpoint üzerinden tüm veriler alınabilir. İstemci neye ihtiyaç duyuyorsa sadece o kısmı alıyor. Böylece endpoint şu kolon olsa iyi bu kolon olmasa da olur gibi problemlerden de kurtulmuş oluruz. Böyle esnek bir yapı kurgular, gereksiz veriyi de önlem olur. Cachleme ve performans gibi konularda zorluklar çıkarabilmektedir. N+1 denilen bir problemi bulunur. Bu arada bunun da dosya yapısı RESTful gibi JSON'dır. 

    Yukarıda da bahsettiğimiz gibi her birinin avantaj ve dezavantajları var. Sistemi kurgularken ihtiyaca göre tasarlamak en doğru yol olacaktır, ancak internal servisler arasında özellikle hıza ihtiyaç duyulursa gRPC kullanılıyor. Özellikle kullanımına aşina olundukça bu kullanımların zamanla artacağını düşünüyorum. Ancak dışarıya açılan durumlarda daha çok rest kullanıldığına şahit oluyorum. GraphQL ise daha çok front-end (single page) yapılarda daha çok tercih edilmeye başlanıyor.

    Önceki yazımızda da belirttiğimiz gibi servisler arası veri tutarlığı çok önemli ise veya o servisten gelen cevaba göre bir işlem yapılacaksa veya sistem sık kayıt atılan/güncellenen bir servis ise asenkron iletişimi kullanmak doğru olacaktır. Her şartta her yöntemi kullanmak değil, doğru yerde doğru yöntemi kullanmak bizim her zamanki parolamız olacaktır.

    Yazıyı birer ayet-i kerim ve hadis-i şerif ile bitirelim.

"Ey iman edenler! Eğer bir fasık size bir haber getirirse, onu iyice araştırın. Yoksa, bilmeden bir topluluğa zarar verir ve yaptığınıza pişman olursunuz." (Hucurat Suresi, 49:6)

"Her birinizin dili, kalbinden daha öncedir. Çünkü kişi dilinin ne söylediğine dikkat etmezse, kalbi o söze uymayabilir." (Tirmizi, Birr, 25)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder