19 Kasım 2023 Pazar

Outsource Çalışmak ve Çalıştırmak

     S.A. Arkadaşlar,

    Bugün outsource (dış kaynak) olarak hem çalışmanın hem de çalıştırmanın avantaj ve zorluklarından dilimiz döndüğünce bahsetmeye çalışacağız. Tabi bunu birkaç başlık altında ele almak daha doğru olur diye düşünüyorum. Proje teslimi olarak çalışmak, direkt olarak müşterinin projesinde ve yönetiminde çalışmak, outsource projelerde inhouse (şirket içi ya da iç kaynak) olarak çalışmak gibi konuları ele almaya çalışacağız. Hazırsak başlayalım.

    Outsource çalışmak uzun süredir var olan ve bolca uygulanan bir yöntem. Pandemi sonrası kullanımı da arttı diye düşünüyorum. Dediğim gibi farklı çalışma yöntemleri olmasına rağmen teknik ik gibi şirketlerin çoğalmasıyla direkt bu işten para kazanan birçok şirket de türedi, fakat benim daha çok odaklanmak istediğim nokta her iki tarafın da teknik olanları...

    Öncelikle outsource olarak çalışan taraftan bahsetmek istiyorum. Burada bir firmanın diğer bir firmadan çalışan kiralaması olarak düşünebiliriz. Firma neden kendi bünyesine eleman almaz da dışarıdan bir firmadan alır. Bunun birçok avantajı olduğu gibi dezavantajları da var. Gerçek hayattan bir örnek vermek gerekirse İngiltere'den bir firma ucuz çalışanı yurtdışından tedarik etme çalışıyor ve birçok Hintli yazılımcı ile çalışıyor, yaşanan birçok problemden dolayı birçok mağduriyet yaşamışlar. Hatalarından ders alıp bu sefer bir Türk firmasıyla anlaşıp oradaki yazılımcılar ile hayatlarına devam ediyorlar. Aylık her çalışan için fatura kesilir, biri gitmiş başka biri gelmiş artık bu İngiliz şirketi için önemli değil, önemli olan işlerinin ilermesi, bu yöntem gayet de güzel işledi. 

    Bu tarz firmalarda çalışan olmak duruma göre zor veya kolay olabiliyor. Çünkü hem yurtdışındaki firmaya hem de kendi firmana karşı sorumlusun. Bazen hangi tarafı dinleyeceğin ne yapacağın zor olabiliyor. Outsource firmanın elinde başka işler de vardır, sıkıştıklarında diğer projelerdeki elemanlarını bu işte çalışması için zorlayabilir veya onlardan yardım isteyebilir ya da farklı bahanelerle rapor alıp başka tarafa kaydırılabilir. Kolay yanı ise çalışmaya başladığın yeri beğenmiyorsan farklı müşterilerle çalışmak istediğini belirtebiliyorsun, eğer şartlar uygunsa veya nazın geçebilecek bir durumda isen o zaman da seni farklı bir firmaya kaydırabiliyorlar. Sonuç olarak iyi mi kötü mü onu birlikte çalıştığınız firma belirliyor.

    Çalışan kiralamaktan öte, direkt olarak projeyi outsoruce veren firmalar da var. Anahtar teslim dediğimiz işler. Bunun bakımı ve sonraki durumlar geliştirmesine göre ikiye de ayrılabiliyor. Eğer firmanın bir yazılım kısmı var ve sonraki bakımı üstlenebilecekse firma belirli bir süre sonra projeyi içeri alabilir veya işinizi iyi niyetle yapmaya devam ederseniz bu süreç güzel bir şekilde devam edebiliyor. Firmanın bunu göğsleyecek bilgi birikimi ya da yeterli kaynağı yoksa bu firmayla daha uzun süreli çalışmak durumunda kalıyor. Burada ise farklı problemler ortaya çıkabiliyor. Şirketin birimlerinin belirli istekleri oluyor ve bu isteklerin karşılanması ve hayata devam edilmesi çok kolay olmuyor. Devam etse de kangrem bir ilişkiye dönüyor maalesef. Birbirine muhtaç ve birbirinden nefret eden muhataplar... Aynı şirkette bile birimlerin IT'ye karşı olan önyargılarını göz önünde bulundurursanız başka bir firma ile olan problemi siz düşünün (çok mu karamsar oldum acaba diye de düşünmeden edemiyorum ama sanki gerçekler böyle gibi)

    Şimdi de yukarıda bahsettiğimiz işi veren şirketlerde çalıştığımızı varsayalım. Yani outsoruce edilmiş ekiplerle birlikte çalışıyorsunuz. Eğer şirketiniz fatura bazlı çalışma arkadaşı aldıysa ilişkiler kısmen daha iyi olabilir (Her ne kadar aynı işi yapıyor olsanız da birlikte çalıştığınız arkadaş hem yan haklar hem diğer şartlar gereği sizden daha düşük şartlar çalışıyor olabilir, aman beni ne ilgilendirir demeyin, o kişi siz de olabilirsiniz, bu bazen huzursuzluklar oluşturabiliyor, bu da gerçek hayat örneği...). Çünkü belirli bir süre normal yanınızda çalışan arkadaşınızdan bir farkı kalmıyor, çoğu zaman da şirketi farklı ama aynı işleri yapan takım oluyorsunuz.

    Diğer durumda ise projeyi outsource vermişsinizdir ve şirketiniz kendi tarafından birilerini her daim sürecin içinde bulundurmak istiyor. Bunun birçok sebebi olabilir. İşlerin nasıl ilerlediğini bilmek, içerideki kod kalitesinin durumu, süreçleri takip etmek ve olur da projeyi içeri almaya karar verirlerse bunu bilen birilerinin olması şirketin elini güçlendiriyor. Bu durumda ne outsource firmaya ne de kendi yöneticilerinize yaranamama gibi bir durum olabilir. Arada pinpon topuna dönme ihtimaliniz olabilir. Özellikle de işler kötüleşmeye başladı mı, outsource firma için zaten kendi takımından değilsinidir, kendi tarafınız için de onları savunuyor olan biri olarak lanse edilebilirsiniz. Bir yukarıdaki duruma göre nispeten daha zorlu bir durum olabilir.

    Outsource çalışmak ve outsource olan firmayla birlikte çalışan olmak üzere 4 durumu ele almaya çalıştık. Bunun piyasada çok farklı durumları daha olabilir. Sizler de gerçek hayat örnekleriyle yorumları zenginleştirirseniz okumaktan keyif alırız.

    "Arada bocalayıp duruyorlar; ne onlara, ne bunlara! Allah’ın şaşırttığı kimseye asla bir yol bulamazsın." (Nisa, 143)

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder