3 Şubat 2023 Cuma

Arayüz mü Komut Ekranı mı?

     S.A. Arkadaşlar,

    Yine farklı duygular içinde olduğum bir yazı düşüncesi ile başlıyorum satırlara. Tartışmalı olabilecek bir konu, doğru bir cevabı da yok bence, naçizane biraz konuyu deşelim. Belirli işleri arayüz üzerinden mi yapıyorsunuz yoksa komut ekranından mı? İkisinin birbirine göre ne gibi avantaj ve dezavantajları var. Sizler de ne düşündüğünüzü lütfen yorumlara bırakın. Hazırsak başlayalım.

    Bu yazının ortaya çıkış noktası "GitHub Desktop" aracıdır. O kadar güzel özellikleri var ki, insana git komutlarını unutturacak cinsten (bir arkadaşın yorumu, o kendisini biliyor :)). Bu yorum bana iddialı gelmişti, çünkü ben de kullanmadan önce hem komut hem de kullanıcı arayüzünü kullandığım oluyordu, ama bu aracı kullandıkça yorumu yapan arkadaşımın ne kadar haklı olduğunu görüyorum. Son dönemlerde sadece 1 kere komut ekranını kullandığımı hatırlıyorum. Neden mi kullandım derseniz işin içinden çıkamadığım bir durum oldu. Yaptığım iş commit'i tamamen silmek idi, belki bunu yapan da benim bilmediğim özelliği vardır, ama gerçekten çok iyi bir araç yazmışlar.

    Aslında konumuz belirli bir araç değil, sadece bu örnekten yola çıkarak durumu sorgulamak. Herkesin benzer örnekleri vardır. Gerçekten bu tarz araçlar kullanılmalı? Bizi köreltiyor mu yoksa amacımız işimizi görmek ise neden işi zorlaştırıyoruz mu diye düşünüyoruz?

    Gördüğüm kadarıyla .Net camiasında kullanıcı arayüzü tarafına genel bir yönelim var (windows form, web form vs tarafından gelen alışkanlıkları kırmak çok da kolay olmuyor), fakat .NetCore geçisinden sonra burada da komut ekranı daha sık kullanılıyor ya da kullanılmak isteniyor. Özellikle mikroservis yapıların kullanılmasıyla birlikte zorunlu hale gelmeye başlıyor. Kullanıcı arayüzü her ne kadar kolaylıklar sağlasa da komut ekranının da farklı avantajları var.

    Genel olarak 2 şeyi karşılaştırırken tamamen siyah ve beyaz durumuna düşmemek gerektiğine inanıyorum. Bu çok kötüdür veya bu en iyisidir gibi söylemlerden ziyade, her iki şeyin de avantaj ve dezavantajları olduğunu unutmamalıyız. Zaman zaman beraber bile kullanılabilir. Bizim işimiz aracı veya araçları yüceltmek değil, işlerimizi en kolay ve en iyi şekilde halledebilmektir diye düşünüyorum.

    Tabii insanın alışkanlıklardan vazgeçmesi çok da kolay değil, bunu kabul ediyorum, ama bu alışkanları bıraktıkça o kadar da vazgeçilmez olduklarını kendimiz de görebiliyoruz. Örneğin, ben bu yazıya başlarken Windows işletim sistemi kullanıyordum daha önce hiç MacOs işletim sistemi kullanmamıştım. Bana sorulsa çok da kullanmayı düşünmezdim açıkçası ama kullanmaya başladığımda ilk zamanlar zorluk yaşasam da, eskisi kadar olmasa da, hayatımı bu şekilde idame ettirebiliyorum. Belki de bir süre sonra bu fikrim iyice değişecektir. Bu benim öz eleştirim, anladım ki o kadar da abartılacak bir şey yokmuş :)

    Genel olarak toparlayacak olursak benim genel düşüncem bir şeyi kullanıcı arayüzünden yapmanın daha kolay olduğudur, fakat uzun süre kullanılacak bir araç ise bunun varsa komut ekranı yoksa en azından kısa yollarını iyice öğrenerek fare ve editor bağımlılığını en aşağıya çekmekte naçizane fayda görüyorum. Öğrenme eğrisinin yavaş olduğunu kabul etmekle birlikte bunu zamana yaydığımızda ne kadar değerli bir iş yaptığımızı daha iyi göreceğimizi umuyorum.

    Yazıyı dengenin önemini ortaya koyan bir hadis-i şerif ile bitirelim

“Sevdiğin kimseyi ölçülü sev; olur ki bir gün o, senin buğzettiğin / sevmediğin kimse oluverir. Buna mukabil, buğzettiğin kimseye de ölçülü buğzet; olur ki bir gün o, senin sevdiğin kimse oluverir.”  Kaynak  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder