25 Aralık 2024 Çarşamba

Mikroservis Yazı Serisi 6 - Separated Databases

     Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

    Bugün mikroservis yapılarda her servisin kendine ait veri tabanın olması konusunu ele alacağız. Bununla birlikte genel olarak veri tabanı seçimleri, veri senkronizasyonu ve çoklaması, ayrı veri tabanlarını yönetmedeki zorluklar ve bunlara yönelik çözümler hakkında konuşmaya çalışacağız. Hazırsak başlayalım.

Mikroservis Yazı Serisi 5 - Centralizing Access

     Selamün Aleyküm Arkadaşlar,
    Serinin beşinci yazısı olan merkezi erişim konusuna başlıyoruz. Burada ele alacağımız 3 kavram olan gateway, reverse proxy, load balancer konuları olacak. Hepsi gelen trafiği ilk karşılayıp gerekli servislere yönlendiren yapılar olmasına rağmen birbirlerinden farklılaştığı noktalar mevcut. Ayrıca böyle bir kurgunun ne gibi bir işlevi var, ne tür avantajlar sağlar, hangi işlemleri burada yapmalıyız gibi konulara da değinmeye çalışacağız. Hazırsak başlayalım.

Mikroservis Yazı Serisi 4 - Achieving Data Consistency

     Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

    Serinin dördüncü yazısında, dananın kuyruğunun koptuğu bir konuyu ele alacağız: Veri tutarlığı. Önce bu konu neden önemli, sağlanmadığında ne gibi problemler yaşanabilir, ardından monolit yapılarda bunu nasıl sağlıyoruz ve son olarak da mikroservislerde ne gibi zorluklar yaşanıyor ve buna sunulan çözümler nelerdir gibi konulara değinmeye çalışacağız. Hazırsak başlayalım.

Mikroservis Yazı Serisi 3 - Composing Microservice

     Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

    Mikroservis serimizin üçüncü yazısı olan "composing microservice" konusunu ele alacağız. Birden çok servisten gelen cevapları toplayarak yanıt olarak istemciye (client) geri döner. Mikroservisin bağımsızlık ilkesine ters olsa da iş modelinin isterlerine göre kaçınılmaz olabiliyor. Bu genel tasarıma zarar verebileceğinden burayı tasarlamak ilerideki birbirine bağımlı servislerin oluşmasına engel olmak açısından çok önemlidir. Hazırsak detaylarına inelim.

24 Aralık 2024 Salı

Mikroservis Yazı Serisi 2 - Async Messaging

     Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

    Serinin ikinci yazısında asenkron iletişimi ele alacağız. Servisler arası iletişimde temelde iki yöntem var. Bu yöntemlerden biri senkron (rest api, grpc) ve diğeri asenkron olarak ele alabiliriz. Birbirilerine göre avantaj ve dezavantajları olsa da servislerin birbirine olan bağımlılıkları en aza indirgemek için asenkron iletişim bu işin temel parçalarından biri haline geliyor. Hazırsak başlayalım.

Mikroservis Yazı Serisi 1 - Bounded Context

     Selamün Aleyküm Arkadaşlar,
     Seriye özetle başlasak da gerçek manada serinin ilk yazısı. Özette de belirttiğimiz gibi bu işin kalbi bana göre sınırları doğru çizebilmek. Sınırları doğru ve net belirlediğimizde geriye kalan işler kolaylaşacaktır. Monolit yapılarda veritabanı tasarımının projedeki en önemli kısım olduğunu düşündüm hep. İyi bir veri tabanı iyi bir backend yazılımına, o da iyi bir arayüze ve günün sonunda iyi bir uygulama vesile olur. Mikroservis mimarisinde ise aynı şeyi "bounded context" için düşünüyorum. Hazırsak başlayalım. 

17 Aralık 2024 Salı

Mikroservis Yazı Serisi: Index[0]

     Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

    Çok uzun süredir notlarımda olan ve hep yazmak istediğim bir seriye Allah'ın izniyle başlıyorum. Yıllar önce yanlış hatırlamıyorsam Koç sistemin bir videosunda not aldığım 16 başlığı 16 ayrı yazı olarak ele alıyorum. Böyle düşününce gerçekten zor bir hedef gibi görünüyor, ancak birincisine niyet edip başlarsak inşaAllah gerisi de gelir diye düşünüyorum..

8 Aralık 2024 Pazar

Tecrübe mi Zor Tecrübesizlik mi?

     Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

    Son dönemde yakın çevremdeki birçok arkadaşım iş arayışına girdi. Bazıları hızlıca iş bulurken bazılarının iş arayış süreci biraz daha uzun sürdü. Tabii ki herkesin beklentisi tecrübesi çalıştığı alan farklılıklar gösteriyor ancak bu süreçteki gözlemlerimi aktarmak istiyorum. Hazırsak başlayalım.

5 Aralık 2024 Perşembe

Developer Mülakat Soruları - 4 - Patterns & Principles

    Selamün Aleyküm Arkadaşlar,
    Bildiğiniz gibi developer mülakat sorularında daha önce 3 yazı toparlamıştık. Birinci ve ikincisinde
yazılım ile ilgili sorular var iken, üçüncüsünde veri tabanı ve mikroservis mimarisiyle ilgili sorular vardı.
Şimdi ise yazılımdaki tasarım şablonları ve prensiplerini toparlayarak dördüncü yazımıza başlıyoruz.
Çok uzun süredir toplamış olduğum notları toparluyorum, bazılarını nereden buldum, nereden not aldım/
kopyaladım hatırlamıyorum, üzerinden geçip güzel bir şekilde toparlama çalıştım. Hem kendime hem
okuyanlara faydalı olur inşaAllah. Bir duanızı alırım :) Hazırsak başlayalım