Selamün Aleyküm Arkadaşlar,
Başlıktaki 3 kelimeyi yan yana duyanlara bir anda bir şey çağrıştırdı mı bilmiyorum. Buna yazının sonunda değiniyor olacağız, ancak konunun temeli blog yazılarının artık eskisi kadar okunmuyor olması ve okunmadığı için de doğal olarak iyi içeriklerin artık daha da az üretiliyor olması... Hazırsak başlayalım.
Son mikroservis serim öncesi uzun süre doğrudan teknik olmayan tecrübe yazıları yazıyordum. Yaşadığımız problemler neyse veya o an neyle daha fazla uğraşıyorsak yazılar da ona bağlı olarak geliyor galiba. O yüzden bu problemi bir nebze geç fark etmiş olabilirim, ancak yukarıda bahsettiğim teknik seriyle birlikte sanki bunu daha net gördüm... Pandeminin başında, herkesin evlere çekildiği dönemler... Ardından yapay zeka araçlarının da doğrudan ya da dolaylı etkisiyle sürekli yeni yazılar yeni paylaşımlar görüyordum. Aralarında güzel yazılar da çıkıyordu, bizler de zevkle okuyorduk. Yasaklar kalktıkça bu yazılar giderek azalmaya başladı. İnsanlar evde olunca/sıkılınca daha çok yazıyorlardı diye düşünüp geçtik, ancak gerçek öyle değil miydi?
Benim bahsettiğim konu ise daha çok teknik yazılarla ilgili. Özellikle yapay zeka araçları çok popüler olduktan sonra (her gün yeni bir tanesi çıkıyor neredeyse) insanlar artık bir konuyu blog yazılarından okumak veya uzun uzadıya araştırmak yerine bu araçlara yöneliyorlar. Bunu da açıkçası çok garipsemiyorum. Kendim de birçok konuda kendilerinden destek alıyorum ama bu da tüketici olan bizleri daha da tüketici yapıyor sanki...
Stackoverflow öncesi, insanlar basit bir hata için bile saatlerce kitap, doküman okuması/taraması yaptıklarını söylüyorlardı (biz o kadar yaşlı değiliz neyse ki :) ). Bu ve benzeri siteler sonrası bazı hataların çözümü ne kadar da kolaylaşmıştı değil mi bizim için? Şimdi durum daha da kolaylaşıyor. Sadece hatayı bulmak için değil, kodun bir bölümünü veya tamamını artık bu araçlara yazdırabiliyoruz. Hatta google ve stackoverflow sitelerini kullanma sıklığım oldukça azaldı. Google'mak tabirinin tahtı bile sallantıda olabilir mi acaba diye düşünmeden edemiyorum.
Konumuza tekrardan dönecek olursak, teknik yazıların yazarlığı da okunurluğu da doğal olarak bu araçlar yüzünden azalıyor. Arz talep konusu. Burada kimseye kızmak ya da sitem etmek değil amacım, olayın geldiği noktayı anlamaya çalışmak ve kendime naçizane bir yol haritası belirlemek...
Ancak teknik olmayan yazıların hala bir geçerliliği olduğu ve bunların okunup yazıldığı bir gerçek. Özellikle tecrübe yazıları hala ilgilyle okunuyor. Bu tür yazılar özellikle sektörün önde olan kişilerinden geldi mi çok daha ilgi görebiliyor. Teknik olarak bazı geliştirmeler ve bazı yöntemler her ne kadar daha hızlı kavransa da tecrübenin verdiği birikim hala kayda değer...
Başlığa dönecek olursak, silah çıktı mertlik bozuldu, lens çıktı mertlik bozuldu gibi söylemlere belki rastlamışsınızdır, ben de şimdi naçizane bunlara bir yenisini ekleyerek ChatGPT (yapay zeka araçları) çıktı mertlik bozuldu demek istiyorum. Diğerlerine adapte olabildiğimiz gibi buna da adapte olacağımız/olmamız gerektiği bir gerçek. Öyleyse hepimize bu yolda kolaylıklar dilerim :)
Yazıyı mücadelenin (bu veya benzer gelişmeler) kıyamete kadar devam edeceğini belirten bir hadis-i şerif ile bitirelim.
"Allah bu kılıcı (savaşı) insanlar arasında bir fitne (imtihan ve sınav vesilesi) olarak gönderdi. O (kılıç), kıyamet gününe kadar insanlar arasında var olmaya devam edecektir." (Buhârî, Fiten 7; Müslim, Fiten 6)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder